Fødevarer med e-numre er ikke nødvendigvis usunde

E-numre

Igennem de seneste årtier er sundhed begyndt at fylde mere og mere i samfundsdebatten. Efterhånden som vi har fået nem adgang til usunde fødevarer i dagligdagen, er vi danskere lige så stille begyndt at spise mere og mere usundt. Det er betydeligt meget lettere at varme en frysepizza fra det lokale supermarked end at skulle til at lave et sundt og varieret måltid mad fra bunden. Hvis man spiser usundt i længere tid ad gangen, kan dette føre til at man begynder at tage på eller at man oplever andre helbredsproblemer. Dette er heldigvis noget mange danskere allerede er klar over, og der er da også rigtig mange der forsøger at spise så sundt som overhovedet muligt.

Mange tror dog fejlagtigt at et lavere indtag af fedt er ensbetydende med at man spiser sundere, men dette er ikke nødvendigvis altid tilfældet. At spise sundt handler om at opnå en god balance mellem indtag af kalorier, fedt, sukker og andre næringsstoffer i mængder der passer til ens kropstype og aktivitetsniveau. Der er også mange der tror at indholdet af e-numre i fødevarer har noget at gøre med hvor sunde de er, men dette er bestemt heller ikke tilfældet.

Hvad bruges e-numre til?

E-numre virker for mange folk lidt som et mystisk begreb, og det er langt fra alle der ved hvad e-numre i det hele dækker over. Som nævnt er der nogle som fejlagtigt tror at alle e-numre er unaturlige, usunde eller decideret farlige, men sådan forholder det sig overhovedet ikke. E-numre er specifikke numre der tildeles de forskellige tilsætningsstoffer der er at finde i vores forskellige fødevarer.

Grunden til at man har valgt at bruge e-numre til at vise hvilke tilsætningsstoffer der er i de forskellige føde- og drikkevarer i stedet for bare at skrive navnene på de forskellige tilsætningsstoffer, er ikke at producenterne forsøger at skjule hvilke tilsætningsstoffer de bruger for forbrugerne. Tværtimod gør e-numrene det meget lettere at overskue hvilke tilsætningsstoffer der bliver brugt. På hjemmesider såsom e-numre.dk er det muligt at finde en liste over stort set samtlige e-numre, og her kan man både se hvad de pågældende e-numre står for samt hvilken overordnet kategori de placeres i. Herigennem kan man let se om et bestemt tilsætningsstof er tilsat for at ændre på fødevarens farve, smag, duft, holdbarhed eller konsistens.

E-numre er på ingen måde farlige

Det skal igen nævnes at antallet af e-numre i en fødevare ikke har nogen betydning fofr hvor sund den pågældende fødevare er. De tilsætningsstoffer man finder i mad- og drikkevarer herhjemme er alle fuldstændigt sikre at indtage, og mængden af tilsætningsstoffer er ikke i sig selv med til at gøre en fødevare usund. E’et i ordet ”e-numre” står for Europa, og indikerer at det pågældende tilsætningsstof er grundigt gennemtestet og analyseret, og er godkendt i fødevarer overalt i Europa. Der er altså lavet utallige forsøg på samtlige e-numre, som alle har påvist at ingen e-numre er decideret usunde. Hvis man vil spise sundt har antallet af e-numre i ens fødevarer altså ingen betydning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *